Muutos- ja kehitysprosessien palapeli

 

Kuvittele itsesi terveydenhuollon ammattilaisena seuraavaan muutosta kuvaavaan prosessiin. Ensin edessäsi on vain määrittämättömältä tuntuva kasa paloja eikä mikään sovi oikein mihinkään. Sitten aletaan seuloa: laitetaan saman aiheen palaset yhteen kasaan ja kootaan reunapalat. Välillä tulee sitten stoppia, kun ei pääse eteenpäin, ellei jotakin kohtaa ensin saa kootuksi kokonaisuudeksi. Isoja palapelejä kootaan pikkuhiljaa ja pieniä palapelejä yhteen putkeen. Ensin imu voi olla kova, sitten ei taas huvittaisi yhtään.

Sama pätee myös terveydenhuollon muutoksiin ja kehitykseen. Ensin on vain epämääräistä epämiellyttävää oloa, tuskaistakin ahdistusta ja ärsytystä. Sitten lähdetään miettimään, että jonkin tässä pitää muuttua, mietitään mitkä asiat vaativat muutosta ja mihin haasteisiin tartutaan. Ison palapelin kokoaminen kysyy pitkäjänteisyyttä, uskallusta sovitella paloja yhteen ja myös epäonnistumista sen sovittelussa. Viilataan, katsotaan mihin on päästy ja mihin ollaan menossa.

 

Palapelin kokoaminen vaatii useampia käsipareja

Ison palapelin kokoamisessa on hyötyä useammasta silmä- ja käsiparista. Ulkopuolistakin apua voidaan hyödyntää, koska toisesta kontekstista tuleva henkilö voi nähdä palapelin palat eri näkökulmasta kuin hän, joka tuijottaa niitä joka päivä. Joskus kuitenkin ärsyttää, kun toinen kokoaja on niin paljon nopeampi kuin toinen tai kolmas luopuu palojen sovittelusta herkemmin kuin neljäs.

 

Tavoite ja määränpää, onko tiedossa?

Muutos- ja kehitysprosessien etenemisessä maaliin asti tarvitaan selkeä tahtotila ja joukko ihmisiä, jotka aktiivisesti osallistuvat prosessin eri vaiheisiin. Tavoitteiden on oltava selkeät, lähti sitten liikenteeseen reunapaloista tai aiheen pienemmistä osista. Jokainen terveydenhuollon yksikkö etenee omalla tavallaan kokonaisuuden luomisessa, mutta pelisäännöistä on sovittava ja määränpäästä on oltava selkeä kuva ihan kaikilla palapelin kokoamiseen osallistuvilla. Kun osatavoitteetkin ovat selkeinä on helpompi tavoitella parempaa kokonaisuutta. Vaikka sosiaali- ja terveydenhuollon muutokset eri hyvinvointialueilla etenevät pala palalta pienten osakokonaisuuksien luomisessa, yhteinen määränpää pitää ottaa koko ajan huomioon https://stm.fi/visio

 

Pähkinänkuoressa muutos- ja kehitysprosessit ovat kuin monen kokoama palapeli: halutaan koota (ehkä rikkinäinen) palapeli valmiiksi yhdessä, katsotaan mistä lähdetään liikkeelle, suunnitellaan toteutus ja toteutetaan suunniteltu. Lopuksi katsotaan, mitä saatiin aikaan. Yksinkertaista muttei aina niin helppoa.

Jos haluat apua omiin haasteisiisi, laita viestiä, niin katsotaan voinko auttaa.

 

Minna Seppälä

Olen avosairaanhoidon ammattilainen Minna Seppälä. Olen toiminut terveysasemalla sekä sairaanhoitajan tehtävissä että esimiestehtävissä yhteensä 16 vuotta.

Tarjoan konsultaatioapua perusterveydenhuollon kehittämis- ja parannusprojekteihin. Voin toimia lisäresurssina kehitystyön muutoksessa, esim. puhelintyön parantamisessa, sähköisten palvelujen käynnistämisessä ja parantamisessa ja myös hetkellisten jononpurkujen apuna. Jos olet törmännyt muutosprojektien sakkaamiseen tai muutosvastarintaan vähäisten henkilöresurssien takia, tiedät mihin tarvitset palvelujani.

Olen kaksikielinen 5-kymppinen porvoolainen, toimin sujuvasti sekä suomen- että ruotsinkielellä. Teen työn joko etänä tai paikan päällä, ihan miten sovimme. Potilastyöt Itä-Uudenmaan, Vantaa-Keravan- sekä Helsingin hyvinvointialueilla.

Ota yhteyttä!

minna.seppala@terveysviisas.fi
044 240 7502